Τρίτη, 25 Ιουνίου 2019 00:00
Νέα Ψυχοθεραπεία για την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή
Νέα Ψυχοθεραπεία για την Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή ACT δηλαδή Acceptance and Commitment Therapy

Μέχρι πρόσφατα οι διαθέσιμες μέθοδοι αντιμετώπισης της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής ήταν η αμιγώς Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία, η πιο σύνθετη μορφή της που λέγεται Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία και η τέλος η Φαρμακοθεραπεία. Αυτές οι θεραπείες έχουν και την μεγαλύτερη ερευνητική υποστήριξη.

Η Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία (Σ.Θ) εφαρμόζεται από τη δεκαετία του 1970 και έχει τη μεγαλύτερη ιστορία στην αντιμετώπιση του βασανιστικού αυτού προβλήματος. Αργότερα, η εμφάνιση της Γνωσιακής Θεραπείας βοήθησε την κατανόηση της Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής (ΙΨΔ) και από άλλες πλευρές. Τελικά, η Γνωσιακή και  η Συμπεριφοριστική Θεραπεία (ΓΣΘ) στην πορεία των ετών ενώθηκαν μεταξύ τους σε ένα πιο εμπλουτισμένο μοντέλο εξήγησης της ΙΨΔ και θεραπείας. Ουσιαστικά αυτές οι θεραπείες χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως στην αντιμετώπιση της ΙΨΔ. Δυστυχώς, οι θεραπευόμενοι είχαν ένα πολύ περιορισμένο εύρος επιλογών καθώς ερευνητική υποστήριξη αποτελεσματικότητας έχουν κυρίως οι ανωτέρω δυο ψυχοθεραπείες (ΓΣΘ και ΘΣ).

Τα τελευταία 15 χρόνια περίπου ένα τρίτο ρεύμα ψυχοθεραπειών, που ανήκει και αυτό στην οικογένεια των Γνωσιακών και Συμπεριφοριστικών Θεραπειών, αναπτύχθηκε βρίσκοντας εφαρμογή σε  προβλήματα σύνθετου Άγχους, Φοβιών, Κατάθλιψης και Χρόνιου Πόνου. Η Ψυχοθεραπεία αυτή ονομάζεται «Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης» (ΘΑΔ).

Πριν από περίπου 10 χρόνια, σχετικά πρόσφατα δηλαδή, η ΘΑΔ εφαρμόστηκε και στην ΙΨΔ και βρέθηκε αποτελεσματική. Ο Αμερικανικός Σύλλογος Ψυχολόγων την συγκαταλέγει στις Ψυχοθεραπείες που ενδείκνυνται για την αντιμετώπιση της ΙΨΔ (https://www.div12.org/treatment/acceptance-and-commitment-therapy-for-obsessive-compulsive-disorder/).

Πλέον οι θεραπευόμενοι με ΙΨΔ έχουν ακόμη μια Ψυχοθεραπεία διαθέσιμη.

Η ΘΑΔ (Acceptanceand Commitment Therapyστα Αγγλικά ή εν συντομία ACTστα Αγγλικά) συγγενεύει αρκετά στην λογική της ΓΣΘ  και της ΣΘ για την αντιμετώπιση της ΙΨΔ με κάποιες παραλλαγές όμως που μπορούν να ταιριάξουν καλύτερα σε κάποιους ΙΨΔ θεραπευόμενους.

Έχοντας εκπαιδευτεί και στη ΘΑΔ πια, θεωρώ ότι εμπλουτίζει το οπλοστάσιο μου ως ψυχολόγος με ακόμη περισσότερα όπλα στην αντιμετώπιση της ΙΨΔ.

Όσα περισσότερα όπλα έχουμε, τόσο καλύτερα επιλέγουμε με ποιο θα καταπολεμήσουμε πιο τελέσφορα τα συμπτώματα αυτής της τόσο συναισθηματικά εξαντλητικής διαταραχής.

Σε επόμενα άρθρα θα αναφερθούμε πιο αναλυτικά στην ΘΑΔ, τη φιλοσοφία της και την αποτελεσματικότητα της εκτός από την ΙΨΔ, στη Διαταραχή Κρίσεων Πανικού και στην Κατάθλιψη, το Χρόνιο Πόνο, τη Ψύχωση και γενικά όπου μπορεί να βοηθήσει.

Ζητήστε Βοήθεια

Αν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε κάποιο παρόμοιο πρόβλημα και χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου ανώνυμα μέσω αυτής της φόρμας.

ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΜΕΣΩ SKYPE