Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2013 03:03
Μικρά Βήματα... Μεγάλα Αποτελέσματα
 

Η Σχολή Γονέων «ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΩ» είναι αποτέλεσμα έρευνας περισσοτέρων από 15 ετών πάνω σε Έλληνες γονείς σχετικά με το τι γνώσεις θα ήθελαν να αποκομίσουν και ποιες δεξιότητες να αναπτύξουν για να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τη συμπεριφορά των παιδιών τους σε κάθε ηλικία, διαμορφώνοντας μέσα στην οικογένεια συνθήκες συνεννόησης και ηρεμίας που ενδυναμώνουν τους συναισθηματικούς δεσμούς και ενισχύουν την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών τους.


Τα αποτελέσματα των ερευνών και η σωρευμένη εμπειρία εφαρμογής της Σχολής Γονέων «ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΩ» σε όλη την Ελλάδα κατέληξαν σε μια ορισμένη δομή προγράμματος εκπαίδευσης γονέων και σε ένα μοναδικό τρόπο λειτουργίας της ομάδας των γονέων κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, που διευκολύνει την καλλιέργεια εκείνων των δεξιοτήτων και την απόκτηση εκείνων των γνώσεων που σύμφωνα με τις μελέτες  οι Έλληνες γονείς επιθυμούν, καλύπτοντας έτσι τις προσδοκίες τους.


Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα της Σχολής Γονέων «ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΠΡΑΤΤΩ» είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα που έχει αποδειχτεί με μελέτες δημοσιευμένες σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά. Μάλιστα, η αποτελεσματικότητά του στους Έλληνες γονείς  έχει γίνει και αντικείμενο μελέτης στα πλαίσια της διδακτορικής διατριβής στην έδρα της Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής Σχολής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από τον ψυχολόγο  Dr Λευτέρη Κωνσταντινίδη, η οποία και πιστοποίησε την αποτελεσματικότητα του.


Δημιουργοί του προγράμματος είναι ο ψυχολόγος  Dr Λευτέρης Κωνσταντινίδης  και η σύζυγός του Γιώτα Γκόγκα, επίσης ψυχολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κοινωνική Ψυχιατρική-Παιδοψυχιατρική.  Οι δυό τους εργάστηκαν με Έλληνες γονείς κάνοντας πολλές έρευνες πάνω από 15 χρόνια για να δημιουργήσουν ένα πρόγραμμα Σχολής Γονέων που να καλύπτει τις αναζητήσεις και τις προσδοκίες των Ελλήνων γονιών.


Το πρόγραμμα εκπαίδευσης γονέων «Σκέφτομαι & Πράττω» είναι ξεχωριστό, καθώς η δομημένη μέθοδος λειτουργίας της ομάδας των γονέων από τον ψυχολόγο-συντονιστή που χρησιμοποιεί, της εξασφαλίζει ότι οι γονείς με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα μπορούν:

  • Να χειρίζονται πιο αποτελεσματικά τις «δύσκολες» συμπεριφορές του παιδιού, όπως η επίμονη άρνηση, το πείσμα, οι εκρήξεις θυμού, η επιθετικότητα, τα ψέματα, η υπερβολική συστολή και ντροπή κλπ
  • Να μπορούν να χρησιμοποιούν τεχνικές που κάνουν μια επιθυμητή συμπεριφορά να επαναλαμβάνεται και να παγιώνεται ενώ  μια μη επιθυμητή συμπεριφορά να μην επαναλαμβάνεται και να εξαλείφεται
  • Να βελτιώσουν την επικοινωνία με τα παιδιά τους  και γενικά το κλίμα επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια
  • Να αποκομίσουν πολύτιμες γνώσεις για τη νοητική, συναισθηματική, ηθική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού
  • Να χειρίζονται προβλήματα του παιδιού στο σχολείο
  • Να βοηθούν το παιδί τους όταν αντιμετωπίζει προβλήματα όταν βρίσκεται σε χώρους που δημιουργούνται ομάδες παιδιών (πχ. παιχνίδι, αθλήματα, σχέσεις με άλλα παιδιά, σχέση με τα αδέλφια κλπ)
  • Να διαχειριστούν ήπιας έντασης προβλήματα που δε χρήζουν βοήθειας από ειδικούς, όπως απλές φοβίες, ήπιας έντασης  τικ, ενούρηση, αγωγή τουαλέτας κλπ.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης γονέων «Σκέφτομαι & Πράττω» ολοκληρώνεται σε 10 (συν δυο προαιρετικές)  συναντήσεις ολιγομελών ομάδων γονέων μέσης διάρκειας 2 ωρών έκαστη. Θα ξεκινήσει την Τετάρτη 15/01/2014 και ώρα 18:15, θα διεξάγεται κάθε Τετάρτη την ίδια ώρα και θα ολοκληρωθεί στις 19/04/2014.


Οι συναντήσεις της Σχολής Γονέων «Σκέφτομαι & Πράττω» θα φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με πίνακα, βιντεοπροτζέκτορα και Ηλεκτρονικό Υπολογιστή για την προβολή slides, ο οποίος παραχωρείται ευγενικά από τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών «ΔΑΒΑΝΕΛΛΟΣ» στο κεντρικό κτίριο του φροντιστηρίου στην Πλατεία Λαού… Σημειώνεται εδώ ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη Σχολή Γονέων η φοίτηση του γονιού ή των παιδιών στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών «ΔΑΒΑΝΕΛΛΟΣ» και η συμμετοχή είναι ανοικτή σε όλους.


Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της ομάδας θα δίνονται υπενθυμιστικές έντυπες σημειώσεις με τις περιλήψεις  της κάθε συνάντησης και με σαφείς οδηγίες εφαρμογής των τεχνικών, που θα εξασκηθούν οι γονείς κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, στο σπίτι.


Το κόστος της κάθε συνάντησης είναι 15 ευρώ και το συνολικό κόστος συμμετοχής είναι 150 ευρώ για τις 10 συναντήσεις. Η αποπληρωμή του μπορεί να γίνει ολικά στην έναρξη της σχολής ή σε τρεις ισόποσες δόσεις των 50 ευρώ.
Περισσότερες πληροφορίες για τη δομή του προγράμματος μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του.


Για δηλώσεις συμμετοχής τηλεφωνήστε:
Παναγιώτης Οικονόμου: 2231043280 - 6934423374 (Cosmote) - 6983483180 (what’s up)

 

Ζητήστε Βοήθεια

Αν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε κάποιο παρόμοιο πρόβλημα και χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου ανώνυμα μέσω αυτής της φόρμας.

ΣΥΝΕΔΡΙΕΣ ΜΕΣΩ SKYPE